Minden alkotónak, aki szeretne
fejlődni és megtanulni LÁTNI


Itt az idő, hogy megtanuld értékelni saját és mások alkotásait!

Ne számíts arra, amit a facebookon kapsz azoktól a rajongóidtól, akik nem tudnak rajzolni, sem festeni, sem fotózni, és a maguk nemtudásához mérten magasztalják műveidet. Mi a Mindenséghez mérjük az alkotásokat. 

A mindenséggel mérd magad! 
(József Attila) 


Tehát meg kell majd tanulnod látni, azaz meglátni saját alkotásaidban az értékest és a hibákat is. Ebben leszek segítségedre. Csak jóindulatú bírálatokat fogsz kapni. Aki ezt nem viseli, maradjon a rajongói tábornál. Nincs abban hiba, kell a sikerélmény mindenkinek. Az a jó, ha másoknak tetszik, amit csinálsz, viszont ez sok embert dölyfössé tesz. Pedig abban azt az örömet kellene megérezni, hogy "de jó, gyönyörűséget okoztam", nem pedig azt, hogy "lám zseni vagyok!" 

Magaddal akkor lehetsz elégedett, ha egy alkotást a saját tudásod szerint hoztál létre, és biztos, hogy te nem tudtad volna jelen pillanatban jobban megcsinálni. A képpel akkor lehetsz elégedett, ha a nálad tapasztaltabbak is elismerik, hogy jó. Mostanság ez is megtévesztő. Vannak csoportosulások, egyesek maguk köré gyűjtenek rajongó alkotókat, és túlértékelik őket. Nem tudom, milyen meggondolásból, talán nem akarják elveszíteni a csapatot, vagy félnek kritizálni, vagy pedig nem érett meg az ítélőképességük. Mindenesetre ez egy kb. 10 éves jelenség, és nemcsak a festők, de amatőr írók között is dívik, hogy nagydíjakat osztogatnak. Tőlem nem  fogtok díjakat kapni - józan megítélést annál inkább. Ha ettől kicsi lesz a csapat, nem baj. Az, aki körülöttünk marad, minőségi ember lesz, aki elfogadja az értékelésünket, és egy idő után megtanítjuk önmagát értékelni tudni. Ha ez sikerül, mindig tudni fogod, hogy egy alkotás mire jó. 

Mert mindegyik jó valamire:

 • Kikapcsolódásra, meditációra. 
 • Örült neki, aki látta - szomszéd, ismerős, kolléga. 
 • Facebook siker. 
 • Kiállítás, közönségsiker, eladás. 
 • Szakmai siker, elismerés. 
 • Országos hír, világhír. 

Hát ezek a fokozatok. Mind jó. Nem szabad eldobni az ecsetet, ceruzát, tollat, fotóaparátot, ha valaki irigységből vagy rosszindulatból becsmérli a munkánkat. Ha megtanulsz látni, nem fog számítani a rossz vélemény. Később a jó sem, mert tudni fogod, hogy ez most jó, de holnap még jobb leszel, mert képes vagy a fejlődésre. Csak az tud fejlődni, aki megtanul látni. 

Újdonság, hogy nem alkotni akarlak tanítani? Lehet hogy a látás fontosabb? Ezt majd megbeszéljük. 

Mit tanulhatsz az oktatáson?

Megtanulod...

 • ... hogy mi a különbség a tanulmányra szánt munka és az egyéniségi alkotás között. Mi az, ami gyakorlás szintjén kitűnő mű, és mi az a komponált alkotás, mely kiállításra, vagy megjelentetésre való. 
 • ... értékelni nemcsak a művedet, de saját magadat is.
 • ... hogy soha ne szégyelld a művedet.
 • ... hogy senki sem tökéletes, és hogy az alkotni tudásnak fokozatai vannak. Ha tudod, te hol tartasz, nem okozhat fájdalmat egy rossz vélemény.
 • ... úgy növelni az önbizalmad, hogy nem értékeled túl magad.
 • ... hogy magabiztosan tudd vállalni, amit csinálsz. Tisztában leszel azzal, mi az erősséged, és mi a fejleszteni valód.
 • ... hogyan állj ki bátran bárki elé alkotásoddal. Nem bízod el magad, ha dicsérnek, de nem is esel kétségbe a rosszindulatú és irigy kijelentésektől sem. Képes leszel megkülönböztetni az
  építő kritikát az egyéb véleményektől.

Mindez online formában, egyéni levelezés során történik. Minden kérdésre válaszolok  kb. 12 óra igénybevételével, de 40 napnál tovább nem tart a kurzus. Ezen kívül sok érdekes, önálló feladatot fogsz tőlem kapni, melyek segítségével elmélyítheted művészi látásmódodat.

Tetszik a Láttatás Oktatás?

*** Még  3 fő jelentkezését várom. 
Siess, mielőtt betelik a létszám! ***
A tanfolyamokról bővebben...

Itt jelentkezz: